Att måla om är det första steget till ny inredning

Att möblera om och att dekorera om i hemmet kan göra väldigt mycket för det nya utseendet och för energin hemma. Men om du till exempel har fula väggar fulla med tavelhål, eller om färgen börjat gulna eller flagna, så kan ommöblering eller nya möbler inte göra ett smack. Då bör du måla om först och anlita en duktig målare från https://vimalar.se/.

Bakgrunden i ett vackert hem är nyckeln till ett snyggt och balanserat intryck. Men om väggarna har fula fläckar eller om färgen bara inte passar in i övrig interiör, så bör du måla om först. Nya fräscha väggar gör så otroligt mycket för rummet, även om du inte har så mycket möbler. Kolla med målerifirman https://vimalar.se/ så berättar de säkert mer.

Hur ska du måla väggen?

Det finns inget som säger att du måste måla om i en enda färg. Måla delar av väggen i en färg och en del i en annan eller måla geometriska mönster på väggarna. Många målar också sina väggar i en färg och gör en fondvägg i en helt annan färg, kanske väggen som sängen står emot eller bakre väggen i vardagsrummet. Ett tips är att måla bårder mitt på väggen istället för den övre delen som görs på de flesta väggar. Det är också snyggt att ”rama in” ett skåp eller en bokhylla med färg. Sätt tejp utmed de områden du ska måla eller låt ett proffs som https://vimalar.se/ göra jobbet. Då kan du vara säker på att det blir rätt gjort.

Bestäm färger på väggarna

Vilka färger som du gillar kan naturligtvis bara du veta. Men i regel ger ljusare väggar en rymligare känsla, vilket är bra om rummet är av mindre storlek. Välj en vit, beige eller grå nyans och gärna pastellfärger. Är trender viktigt för dig så finns det massor av färginspiration att få från mode- och hemtidningarna.

Vill du ha en mörkare färg på väggarna så kan det vara en bra idé att komplettera med ljusare färger på möblerna. Eller kanske välja mer metall eller mässing på armaturer och stolsben med mera. Ett tips om du gillar mörka väggar men ändå inte vill att rummet ska få ett förminskat intryck, är att välja endast en mörk vägg och ha de andra väggarna aningen ljusare. Till exempel en ljusare grå till tre väggar och en i mörkare grå på en fondvägg. Du kan naturligtvis gå all in och köra på helt galna färger som rött, rosa eller kornblå, men var noga med att veta vad du gör eftersom du riskerar att tröttna till slut.

Måla om i taket

Många glömmer vikten av att måla taket när de ändå är i färd med att måla om. Ett fläckigt och smutsigt tak är ingen höjdare så tänk på att slänga på lite ny färg när den gamla börjar se sliten ut. Du kan välja en färg utöver det vanliga som en grå, svart eller en gul färg. Tänk dock på att ett mörkt tak gör rummet mindre.

Inredningstips