Välj rätt soffa

Soffan anses vara samlingspunkten i de allra flesta vardagsrum. Hur stor soffa du ska välja beror på hur många familjemedlemmar du har samt hur stort vardagsrummet är. Alla familjemedlemmar bör rymmas i soffan. Eller åtminstone de flesta, många väljer nämligen att även ha en fåtölj eller två. Men trots att du har en idé om hur stor soffa du ska välja är det inte alltid lätt. Det finns nämligen en rad med olika modeller att välja mellan: hörnsoffor, klassiska tresitssoffor och så vidare.

Designsoffor

Ett bra tips när du letar efter de ”viktigaste” möblerna, som soffor, är att du väljer en dyrare, mer hållbar modell. Dessa soffor håller ofta längre jämfört med billigare modeller. Det är lätt att känna sig lite skrämd när det kommer till ordet ”design”. Men det finns designsoffor som inte kommer äta upp alla dina pengar. Det kan dock krävas att du letar lite mer för att hitta dessa. Genom att söka på nätet behöver det dock inte vara svårt att hitta en relativt billig designsoffa som passar dig perfekt.

Rätt storlek på soffan

För att du ska välja den rätta soffan bör du först bestämma hur stor den ska vara, alltså antalet personer som ska rymmas i soffan. Sittplatserna bör dessutom baseras på vuxna eftersom barn inte kommer ta upp så stor plats. Soffans storlek kommer bli fel om du räknar sittplats efter barns storlek.

En annan sak du bör räkna ut är platsen där soffan ska stå, hur stort utrymmet är. Ett tips är att du mäter området, eller rummet, där soffan ska stå. Det kan även vara smart att placera ut markeringar för att få en tydligare bild över platsen soffan kommer ta upp. Om du har ett stort vardagsrum och gärna vill ha en stor soffa är det viktigt att du inte glömmer bort området runt omkring. Det måste nämligen vara möjligt för dig att gå runt i rummet, så välj kanske inte den största soffan du hittar även om du har plats för den.

Soffa för dig med djur eller barn

Om du har barn eller husdjur kan det vara smart att du väljer soffor som har ett mer slitstarkt tyg. Det är inte ovanligt att barn vill leka i soffan och det kommer nöta på tyget en del. Det händer även att barnen spiller saker på soffan. Därför kan det vara bra att välja en soffa som är lättare att tvätta, eller en som är mörkare. Ett bra alternativ är soffmodeller med avtagbar klädsel. Det kommer göra det lättare för dig att tvätta den. Detsamma gäller för dig med husdjur. Speciellt om du låter dem ligga i soffan.